Zdrowie i Uroda

Chleb pszenny – czy warto z niego zrezygnować?

Chleb pszenny – czy warto z niego zrezygnowac

Jeszcze kilka lat temu statystyczny Polak zjadał około stu kilogramów chleba rocznie. Z roku na rok ta liczba ulega zmniejszeniu. Coraz częściej zastanawiamy się nad tym, jak jedzenie chleba wpływa na nasze zdrowie. Większość diet (np. dieta paleo) wyklucza jedzenie pieczywa. Dlaczego?

Pełen polepszaczy

Wydawałoby się, że świeży bochenek powinien składać się przede wszystkim z mąki. Tymczasem składniki chleba z supermarketu to zazwyczaj bardzo długa lista! Producenci zamiast tradycyjnej mąki żytniej, pszennej lub razowej używają najczęściej różnego rodzaju mieszanek zawierających polepszacze smaku. W składzie chleba zazwyczaj znajdują się:

Emulgatory

– zapobiegają kruszeniu się bochenka zaraz po upieczeniu,

– są odpowiedzialne za zwiększenie objętości chleba.

 

Dwutlenek chloru:

– wpływa na rozjaśnienie koloru mąki (staje się bielsza, co zapewnia lepszy wygląd bochenka).

 

Fosforany:

– chronią pieczywo przed wysuszeniem.

 

Karmel:

– poprawia efekt wizualny,

– poprawia jego konsystencję, smak i aromat.

Bochenek, który zawiera te wszystkie ulepszacze, wygląda zazwyczaj bardzo smakowicie. Jednak należy pamiętać o tym, że tak naszpikowane pieczywo nie jest długo świeże. Zwykle już następnego dnia jest czerstwe. Składniki takiego chleba nie pozostają także obojętne dla naszego zdrowia. Wiele z nich może powodować wzdęcia i bóle brzucha. Częste spożywanie jedzenia z tymi polepszaczami może prowadzić do ograniczenia przyswajalności żelaza z pożywienia.

Biały chleb – puste kalorie?

Jedzenie chleba to najczęściej spożywanie pustych kalorii. W 100 gramach zawiera on średnio ok. 270 kalorii. Jego składniki nie dostarczają nam niestety żadnych substancji odżywczych i witamin. Ponadto w białym pieczywie nie znajdziemy żadnych minerałów czy błonnika. Obecny w sklepach biały chleb w swoim składzie ma pszenicę, która zawiera dużo glutenu – dzięki niemu pieczywo staje się miękkie i intensywnie wyrasta podczas pieczenia. Niestety nasz organizm nie jest w stanie przetworzyć tak dużej dawki glutenu jednorazowo. Dlatego też regularne spożywanie białego pieczywa często powoduje zgagę czy niestrawność. U osób, które nie tolerują glutenu, jedzenie białego chleba może być przyczyną bólu stawów i stanów zapalnych skóry.

A może chleb z dodatkiem warzyw?

Chleb niskowęglowodanowy to świetna alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Jest polecany nie tylko osobom będącym na diecie paleo, lecz także tym, które preferują zdrowy styl odżywania np. ze względu na nietolerancje pokarmowe. Tego rodzaju pieczywo nie zawiera zbóż, glutenu, kazeiny oraz laktozy. Można je przygotować z jajek i startych warzyw (np. cukinii i marchewek) z dodatkiem mąki kokosowej i lnianej. Aby był smaczniejszy, warto do niego dodać pestki (np. dyni, słonecznika lub sezamu) oraz naturalne przyprawy (np. suszoną bazylię, zioła prowansalskie albo melisę). Starte warzywa należy odsączyć z soku, a następnie dodać wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszać łyżką. Tak przygotowane ciasto powinniśmy przelać do formy. Można je udekorować dodatkowo ziołami i pestkami. Chleb piecze się ok. 60 minut w 180°C. Po wystygnięciu jest gotowy do spożycia.

Jeżeli dbamy o swoje zdrowie, powinniśmy przynajmniej ograniczyć spożywanie tradycyjnego pieczywa. Dobrym rozwiązaniem jest zastąpienie chleba z supermarketu pieczywem przygotowanym zgodnie z zasadami diety paleo.

Inspirowane: paleocatering24.pl – catering dietetyczny bezglutenowy Warszawa

Related Articles

Kiedy moczenie się dziecka powinno budzić obawy rodziców?

Redakcja

Kiedy lekarz zleci wykonanie USG węzłów chłonnych?

Redakcja

Leczenie startych zębów – jakie nowoczesne metody wykorzystują dziś specjaliści?

Redakcja

Dodaj komentarz