Dla niektórych kaloryczny zabójca – dla innych składnik, bez którego nie da się przeżyć dnia. Poprawia nastrój, dodaje energii, służy jako przysmak i przekąska, bywa, że leczy. Czekolada – bo to o niej mowa – to od wielu dekad niepodważalna królowa w świecie słodyczy. Spotkać ją można w zasadzie na każdym kroku w każdym zakątku świata, w setkach różnych form, lecz czy pomimo to naprawdę dobrze ją znamy? Oto 5 mało znanych faktów na temat czekolady!
-
Czekolada dobra dla zdrowia?
Kakaowy przysmak raczej nie kojarzy nam się ze zbilansowaną dietą – najczęściej, zwłaszcza wśród kobiet, sięganie po kolejne kawałki powoduje wyrzuty sumienia i niepokój o sylwetkę. Co jeśli okazałoby się, że czekolada (spożywana w rozsądnych ilościach) może mieć również pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Tak zresztą właśnie jest! Czekolada zawiera mnóstwo składników, które usprawniają pracę całego organizmu. Są to m.in. magnez, potas, cynk, żelazo, a także węglowodany. Dzięki nim czekolada naturalna wspiera układy odpornościowy i nerwowy. Podnosi poziom serotoniny w mózgu oraz korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację. Dodaje energii. Słodki przysmak posiada również funkcję rozkurczania i poszerzania naczyń krwionośnych, co zmniejsza ryzyko zawałów i udarów. Czekolada wspiera organizm w walce z osteoporozą i przeciwdziała powstawaniu próchnicy. Przy tak rozbudowanej ilości dobrodziejstw chyba można raz na jakiś czas przymknąć oko na kilka dodatkowych kalorii, prawda?
-
Czekoladowe rekordy
Poznajcie kilka ciekawych rekordów związanych z naszym kakaowym smakołykiem. Na przykład największa tabliczka czekolady, jaka kiedykolwiek istniała, została wykonana w 2011 roku w mieście Alfreton w Wielkiej Brytanii i ważyła… 5792,5 kg! Rok później w Kalifornii w Stanach Zjednoczonych, stworzono największy pomnik z czekolady, który ważył prawie trzy tony więcej i był zdecydowanie najcięższą rzeźbą wykonaną z takiego materiału. Najcięższą, ale nie najdłuższą, ponieważ ten tytuł przypadł (również w 2012 roku) maltańskiemu cukiernikowi, Andrew Farrugii, który z czekolady stworzył ważący ponad tonę pociąg.
-
Smutna kakaowa rzeczywistość
Kakao oryginalnie pochodzi z Ameryki Łacińskiej. Dziś jednak aż 70% światowej produkcji czekolady ma swoje źródło w Afryce. W dodatku aż 40% pochodzi z niewielkiego Wybrzeża Kości Słoniowej, w którym do zbierania nasion kakaowca wciąż wykorzystywane są miliony dzieci. Proceder ten niestety trwa od bardzo dawna, ponieważ przed rewolucją przemysłową, do produkcji czekolady wykorzystywani byli wyłącznie niewolnicy, a na spożywanie takiego przysmaku mogli pozwolić sobie tylko członkowie elit.
-
Ile smaków może mieć czekolada?
Każdy szanujący się sklep internetowy z czekoladą musi mieć w swojej ofercie wiele rodzajów tego przysmaku. Również pod względem smaku. Mało kto jednak wie, że podejmowano w historii próby wyprodukowania czekolady o smaku m.in. pikli, kukurydzy, tabaki, keczupu, wasabi, bekonu czy jalapenho. Spróbowalibyście?
-
Ile to wszystko kosztuje?
Według bardzo ostrożnych szacunków, rynek związany z produkcją i sprzedażą czekolady naturalnej oraz produktów czekoladę zawierających, jest wart już ponad 100 miliardów dolarów.
Jak widać czekolada to nie tylko przysmak, ale również lekarstwo i przede wszystkim spory kawał historii świata ostatnich kilkudziesięciu lat. Najważniejsze jednak jest to, żeby podchodzić do jej spożycia z głową – wtedy na pewno nie zaszkodzi, a dodatkowo może nam jeszcze pomóc.