Pasza, którą karmimy drób, ma kluczowy wpływ na efekty hodowlane w produkcji drobiarskiej. Ponieważ w każdej hodowli występują różnice co do np. rasy, typu kurnika czy panujących warunków klimatycznych, nie ma jednego przepisu na optymalne karmienie zwierząt – należy je dostosować do każdej hodowli. Żywienie drobiu pełni zasadniczą rolę w procesie przyrostu masy ciała, w utrzymywaniu prawidłowej przemiany metabolicznej w organizmach zwierząt oraz utrzymywaniu dobrej kondycji ogólnej. Dlatego też w mieszankach dla drobiu należy stosować odpowiednie i dobre jakościowo składniki. Przykładem może być tutaj hemoglobina suszona.
Właściwości hemoglobiny suszonej
Krew zwierząt rzeźnych, szczególnie trzody chlewnej, wykorzystywana do produkcji hemoglobiny, jest jednym z najcenniejszych produktów ubocznych uboju. Hemoglobina suszona to oddzielona w procesie frakcjonowania, wysuszona masa czerwonych krwinek, o bardzo wysokiej zawartości wartościowego biologicznie białka, z optymalnym dla drobiu składem aminokwasów i innych składników odżywczych. Jest to ciemnobrązowy produkt o sypkiej konsystencji i mięsnym zapachu. To składnik o wysokiej strawności dochodzącej nawet do 99%. Pozwala na pokrycie zapotrzebowania energetycznego drobiu w fazie intensywnego wzrostu. Energia metaboliczna tego produktu wynosi 3035 Kcal/kg, a energia netto 2150 Kcal/kg.
W składzie hemoglobiny suszonej znajdują się między innymi:
- białko
- tłuszcz surowy
- popiół surowy
- chlorek sodu
- żelazo
- miedź
- potas
- wapń
- sód
- leucyna
- tyrozyna
- alanina
- kwas asparaginowy
- witaminy A, E, B1 i B2.
Zalety stosowania hemoglobiny suszonej
Hemoglobina suszona wspomaga zdrowy rozwój hodowanego drobiu i uzyskiwanie dobrych parametrów w przyroście masy ciała. Wysoka przyswajalność białka pozyskiwanego z hemoglobiny przekłada się na wyniki hodowlane.
Regularne karmienie drobiu mieszankami zawierającymi hemoglobinę suszoną, przyczynia się do osiągania większych przyrostów wagowych w znacznie krótszym czasie. Szczególne uzasadnienie ekonomiczne ma stosowanie pasz z dodatkiem hemoglobiny w żywieniu drobiu w młodym wieku. Hemoglobina suszona, ze względu na wysoką zawartość immunoglobulin, wspomaga ogólną odporność drobiu, szczególnie na schorzenia przewodu pokarmowego spowodowane działaniem patogenów takich jak: Escherichia coli, salmonella, koronawirusy czy rotawirusy. Efekty działania immunoglobulin w mieszankach paszowych są porównywalne do działania antybiotyków, ale bez ich niekorzystnego wpływu na zdrowie drobiu. Mogą one stanowić profilaktykę przeciwko bakteriom, wirusom i pierwotniakom. Hemoglobina suszona może więc stanowić alternatywę dla przeciwbakteryjnych preparatów leczniczych, stosowanych w hodowli drobiu. Podawanie mieszanki paszowej z jej zawartością powoduje szybszą regenerację śluzówki przewodu pokarmowego drobiu po przebytych stanach zapalnych. Hemoglobina suszona zwiększa koncentrację bakterii mlekowych w przewodzie pokarmowym drobiu, szczególnie w jelicie cienkim i ślepym, wspomagając tym samym ogólną odporność ptaków.
Hemoglobina suszona jest wartościowym dodatkiem paszowym, którym warto wzbogacić dietę zwierząt. Stosowana w paszy dla drobiu przyczynia się do większego i szybszego przyrostu wagi drobiu niż np. przy stosowaniu pasz zawierających białka roślinne.