Life Style

4 proste, smaczne oraz szybkie sposoby na nerki i serca cielęce

4 proste, smaczne oraz szybkie sposoby na nerki i serca cielece

W dzisiejszych czasach szczególną uwagę poświęcamy kwestiom związanym ze zdrowym odżywianiem, pragnąc dostarczać do swojego organizmu jak najwięcej cennych witamin oraz składników odżywczych. Dieta ma bowiem bardzo duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Najlepiej bazować na produktach naturalnych o wysokiej zawartości dobrze przyswajalnego białka, które nie zawierają szkodliwych tłuszczy oraz sztucznych substancji konserwujących. Z tego względu wśród mięs najczęściej wybierane są ryby oraz chude wyroby.

Niestety niewiele osób docenia podroby, czyli wnętrzności zwierzęce, takie jak nerki cielęce, serca cielęce, wątróbka oraz żołądki. Tego rodzaju produkty stanowią najtańsze źródło żelaza, cynku, witamin z grupy B czy kolagenu. Z podrobów cielęcych możemy przyrządzić nie tylko smaczne i zdrowe, ale również łatwe w przygotowaniu potrawy. Poniżej przedstawiamy 4 przepisy na dania z nerek i serc w roli głównej.

Gulasz z serca cielęcego z kaszą
Składniki
1-2 serca cielęce w zależności od ich wielkości
1 duży por
1 łyżka śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego
1-2 sztuki liścia laurowego
3-4 sztuki ziela angielskiego
olej
sól oraz pieprz 

Wykonanie
Serca cielęce należy dokładnie umyć pod ciepłą, bieżącą wodą oraz osuszyć (np. przy użyciu ręcznika papierowego). Najpierw usuwamy tłuszcz oraz ewentualne żyłki i kroimy mięso w kostkę. Serca smażymy z każdej strony na rozgrzanej patelni, aż do zarumienienia. Następnie dodajemy 2 szklanki wody oraz przyprawy i dusimy całość pod przykryciem. W międzyczasie kroimy pora w plasterki i dusimy do miękkości, a następnie blendujemy i przekładamy na patelnię, dodając kilka łyżek wywaru z ugotowanych serc. Powstały w ten sposób sos gotujemy przez kilka minut, a następnie dodajemy do niego uduszone wcześniej serca. Na koniec dusimy całość ze śmietaną lub jogurtem. Danie możemy podawać z kaszą oraz w towarzystwie ogórka konserwowego i świeżej pietruszki.

Cynaderki (nerki cielęce) duszone w śmietanie
Składniki
Nerki cielęce (2 sztuki)
Mleko
Tłuszcz
Pieprz i sól
Koperek
Śmietana
Pół kilograma grzybów
1 cebula
Natka pietruszki
2 łyżki mąki

Wykonanie:
Nerki należy oczyścić z tłuszczu oraz wszelkich żyłek, a następnie namoczyć w mleku przez ok. godzinę. W tym czasie obieramy i kroimy grzyby, a cebulę siekamy w drobną kostkę. Następnie kroimy nerki, doprawiamy solą oraz pieprzem, obtaczamy w mące i  podsmażamy na maśle. Kolejno przekładamy mięso do rondelka wraz z grzybami i zieleniną, zalewamy całość śmietaną i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut.

Serca cielęce z makaronem
Składniki:
10 dag makaronu świderki
15 dag serc cielęcych
odrobina startego korzenia imbiru
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 szklanki czerwonego wina
1 łyżka pasty krewetkowej
1 łyżka oleju
kilka kropel soku z cytryny
2-3 łyżki śmietany 

Wykonanie:
Makaron należy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, a w międzyczasie oczyścić serca i pokroić je na mniejsze kawałki. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek, dodajemy pastę, imbir oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Po kilku minutach dodajemy serca cielęce i delikatnie je podsmażamy. Całość doprawiamy pieprzem i zalewamy śmietaną, a po minucie zdejmujemy danie z ognia.

Duszone nerki cielęce w sosie curry
Składniki:
nerki cielęce (0,5 kg)
puszka groszku konserwowego
2 łyżki mąki
1 szklanka bulionu
150 ml mleka kokosowego
sól i pieprz
cebula
2 łyżki oleju
2 łyżki przyprawy curry

Wykonanie:
Nerki należy bardzo dokładnie wymyć, rozciąć wzdłuż i moczyć przez kilka godzin w wodzie z solą. Następnie obgotowujemy mięso i odlewamy wywar. Po ostygnięciu nerek cielęcych obsmażamy je na rozgrzanej patelni, dodajemy przyprawy i cebule, a po jej zeszkleniu również bulion. Całość dusimy do miękkości, a następnie dodajemy mleko kokosowe oraz zielony groszek i zagotowujemy. Nerki przygotowane w ten sposób można podawać z ziemniakami lub kaszą.

Źródło: kiszeczka.pl – producent mięsa i wędlin

Related Articles

Muślin bawełniany – właściwości i zastosowanie materiału

Redakcja

Naprawa telefonu a kupno nowego – co się bardziej opłaca?

Redakcja

Sensoryczne typu uczenia się: wzrokowiec, słuchowiec, kinestetyk

Redakcja

Dodaj komentarz