Biznes

Jak utrzymać czystość i porządek w profesjonalnej gastronomii? – poradnik

Jak utrzymac czystosc i porzadek w profesjonalnej gastronomii – poradnik

W branży gastronomicznej ogromny nacisk kładzie się na czystość lokalu. Klienci nie będą skłonni przychodzić do restauracji, w której znajdują się brudne stoły, poplamione ściany, niedoczyszczone naczynia czy unoszący się zapach tłuszczu. Oczywiście aspekt estetyczny nie jest najważniejszy. Jedzenie, które zostanie podane klientom, musi być przygotowywane w czystej kuchni. Najgorsze co może się przydarzyć w profesjonalnej gastronomii to przypadek, w którym jeden z gości zatruje się po spożyciu posiłku w danym lokalu. Prawdopodobnie zrujnuje to reputację takiego miejsca. Na szczęście istnieje kilka sposobów, które pozwolą w efektywny sposób zadbać o porządek w gastronomii i higienę przygotowywania posiłków.

Podstawowe zasady utrzymania higieny w lokalu gastronomicznym

Wybór jednego preparatu, który miałby czyścić wszystkie elementy restauracji, nie jest najlepszą decyzją. Zamiast tego lepiej zainwestować w większą liczbę środków chemicznych, przeznaczonych do usuwani konkretnego rodzaju zabrudzeń.

Należy pamiętać o regularnym czyszczeniu każdego pomieszczenia. Kuchnie oraz toalety w lokalach gastronomicznych są wykorzystywane w większym stopniu niż te w naszych domach, dlatego wymagają one zastosowania silniejszych środków czyszczących. W tym przypadku również intensywność i częstotliwość sprzątania powinna być większa.

Jaki sprzęt ułatwi utrzymanie porządku w kuchni gastronomicznej?

Chociaż regularne czyszczenie lokalu jest obowiązkowe, na rynku dostępne są rozwiązania, które znacznie usprawnią utrzymanie obiektu w czystości.

Zapewne niezbędne będą meble ze stali nierdzewnej, które z uwagi na swoją prostą konstrukcję są wyjątkowo łatwe do czyszczenia. Jak sama nazwa wskazuje, meble ze stali nierdzewnej są również odporne na korozję. Co więcej, meble tego typu są bardzo stabilne i wytrzymałe oraz odporne na wysoką temperaturę czy wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne.

Praca w kuchni potrafi być trudna z wielu powodów. Jednym z nich jest wysoka temperatura pomieszczenia wynikająca z ciągłego smażenia i gotowania potraw. Dodatkowo tłuszcz, para wodna czy dym stale osadzają się na blatach, urządzeniach kuchennych czy ubraniach pracowników. Z tego powodu okap gastronomiczny jest niezbędną inwestycją w każdej gastronomii. Okap gastronomiczny skutecznie usunie z pomieszczenia tłuszcz, gorące powietrze czy nieprzyjemne zapachy.

Każda restauracja produkuje duże ilości brudnych naczyń, dlatego warto znaleźć efektywny sposób na ich czyszczenie. Zmywarka gastronomiczna zapewne usprawni funkcjonowanie lokalu i pozwoli osiągnąć zadowalające tempo pracy. Na rynku dostępne są bardzo zróżnicowane modele o odmiennej funkcjonalności, wymiarach czy właściwościach. Zmywarka gastronomiczna jest znacznie bardziej wydajna w porównaniu z ręcznym zmywaniem naczyń.

Kluczowym elementem każdego lokalu gastronomicznego są serwowane w nim potrawy. Ich wysoka jakość wynika przede wszystkim z odpowiedniego przechowywania poszczególnych składników. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się szafa chłodnicza, umożliwiająca magazynowanie półproduktów w odpowiedniej temperaturze i wilgotności. Szafa chłodnicza nie tylko wydłuży ich przydatność do spożycia, ale znacznie ułatwi również utrzymanie porządku na zapleczu kuchni.

Utrzymanie czystości w profesjonalnej gastronomii wymaga przede wszystkim regularnego sprzątania z wykorzystaniem profesjonalnych preparatów. Zachowanie higieny przygotowywania posiłków zapewne ułatwi natomiast odpowiednie wyposażenie gastronomiczne. Meble ze stali nierdzewnej, okap gastronomiczny, szafa chłodnicza i zmywarka gastronomiczna to podstawowe urządzenia niezbędne w profesjonalnej kuchni.

Related Articles

Krótki pobyt biznesowy w Warszawie – jak wybrać odpowiedni nocleg?

Redakcja

Kompresory tłokowe – do małych zakładów i warsztatów

Redakcja

Fitogeniczne dodatki paszowe w żywieniu ryb hodowlanych

Redakcja

Dodaj komentarz